Göz Altı Morlukları Gibi İnatçı Göz Çevresi Problemleri İçin 9 Etkili Öneri

Göz Altı Morlukları İçin Ne Yapmak Gerekir?

 “Yılların göz altıma ettiğini bana düşmanım etmedi :/” diyenler, buyrun buraya. Biz de tam göz altı morlukları, göz altı torbaları ile göz çevresinin erken yaşlanması, kırışıklıklar mevzularını masaya yatırmak üzereydik. Blog’umuzun bu ilk yazısında, göz çevresindeki problemlerin neden kaynaklanabileceğinden bahsedip, uygulayabileceğiniz 9 etkili ve ekonomik adımı sizinle paylaşacağız.

Göz altı morlukları, torbalar, kırışıklıklar gibi sorunlar yaşıyorsanız, piyasada satılan birbirinden farklı yüzlerce ürün dikkatinizi çekmiştir. Göz çevresi serumları, kremler, göz altı kapatıcıları aklımıza ilk gelenlerden yalnızca birkaç tanesi. Bunlardan en az bir tanesini de denemişsinizdir. Hangi ürünün sizin için en uygun olduğunu, ne zaman ve ne sıklıkla bu ürünleri kullanmanız gerektiğini çözmek biraz zor, değil mi? Gelin neymiş bu göz altını morartan, çökerten şeyler ve bir de göz çevresinde erken yaşlanma neden olur anlayalım. Hangi ürünleri kullanmak gerekiyor, nerelerde yanlış veya eksik yapıyoruz, nerelerde doğru yoldayız haydi beraberce bakalım.

 

Göz Altı Morlukları

Kendinizi bildiniz bileli göz altlarınız mor mu? Genetik olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yoksa göz altlarınızın çöktüğüne, morardığına belirli zamanlarda mı şahit oluyorsunuz? 

Göz altlarının yalnızca belli dönemlerde kararmış görünmesini veya hali hazırda olduğundan daha da mor gözükmesini tetikleyen pek çok sebep var. Göz altı morlukları dışarıdan alınan bir darbe sonucu gerçekleşmediyse, sağlığımızdaki bazı dengesizliklerin göstergesi olarak ortaya çıkabilir. Bunun başlıca sebepleri:

  • Düzensiz uyku (uykusuzluk veya çok uyuma, sık uyanma) 
  • Yorgunluk
  • Stres
  • Yeterli ve dengeli beslenememe
  • Gün içinde yeterli sıvı almama
  • Nezle ve grip gibi hastalıklar
  • B, C, E ve K vitaminlerinin eksikliği
  • Uzun süre telefon ve/veya bilgisayar ekran ışığına maruz kalma 

Göz etrafında yer alan damarlar, yukarıda saydığımız sebepler ile genişler. Göz çevresindeki cilt de ince olunca, bu damarlar rahatlıkla cilt üzerinden görünür hale gelir, göz altlarında koyu ve mor bir görüntü oluşturur. 

İş bu sebeple göz altı morlukları, aslında cildin üzerinden, kozmetik müdahalelerle tam olarak giderilebilecek bir sorun değildir. Yani göz altı morluklarında cilde sürülen kozmetik ürünler, kalıcı bir çözüm sunamaz. 

Öte yandan her ne sebeple olursa olsun, göz altı morluklarından kurtulabilmek için, elimizin ilk gittiği ürün, hızlı çözümü sebebiyle, göz altı kapatıcıları oluyor. Ancak akşam vakti gelip de, makyajla vedalaştığımızda morluklar da tekrar bize göz kırpıyor. Ve ne yazık ki kullandığınız kapatıcılar çoğunlukla zararlı sentetik kimyasallar içerdiği için, göz altı morluklarına daha da zemin hazırlıyor. 

 

göz altı morlukları

 

Peki göz altı morlukları için doğal ve kalıcı çözümler yok mu?

Elbette var. Neymiş bunlar bakalım…

  1. Hava karardıktan sonra, su ve bitki suyu dışında bir şey tüketmemenizi öneririz. Bu sayede, sabah uyandığınızda mide ve bağırsaklardaki besinler zamanında sindirilmiş olarak uyanırsınız. Akşam geç saatlerde yediğiniz yağlı yiyecekler ve içtiğiniz şekerli içecekler, vücudunuzun gece boyunca dinlenmek yerine, sindirime enerji harcayarak daha fazla yorulmasına sebep olur. Bu da, siz farkına varmasanız bile, uykunuzu kötü yönde etkiler. İyi uyuyamadığınızda da, göz altlarınız da bu duruma tepki verebilir.
  2. Yediklerimiz, bizi sandığımızdan daha çok fazla olumlu veya olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun için enflamasyon azaltıcı, karaciğer dostu bir beslenme düzenine sahip  olmanız çok önemlidir. Az yağlı, taze sebze ve meyve ağırlıklı, bakliyatlar ve tam tahıllar ile genişletilmiş bütünsel bitkisel-beslenme tarzını benimseyebilirsiniz. Beslenme konusunda alerjiniz olan besinleri tespit etmeniz de oldukça önemli. Aksi takdirde yediğiniz yiyeceklerden dolayı geçireceğiniz alerjik reaksiyonlar da göz altı morlukları için de tetikleyici olabilir. 

 

Göz Çevresi Kırışıklıkları

Göz çevresi hakkında sıklıkla şikayet edilen sorunlardan bir diğeri de göz çevresi kırışıklıklarıdır. Göz çevresi kırışıklıkları yaş ile ve mimiklerle birlikte doğal olarak oluşur. Ancak yanlış ürün kullanmak (örneğin göz çevresini sabun veya jeller ile temizlemek), göz çevresini nemlendirmemek, güneş ışınlarına fazla ve korunmadan maruz kalmak, düzensiz uyku ve bilgisayar-telefon başında çok uzun vakit geçirmek göz çevresinin erken yaşlanmasına neden olur.

 

Göz Altı Torbaları

Göz altı torbaları alerji temelli ya da enflamasyon nedenli olabilir. Yeterli uyumamak, yorgunluk, aşırı kafein tüketimi, beslenme şeklimizdeki dengesizlikler (örneğin fazla tuzlu beslenmek), stres ve uzun süre bilgisayar ve/veya telefon kullanmak göz altı torbalarının oluşmasına katkı sağlar. 

 

göz altı torbaları

 

Göz Altı Morlukları gibi İnatçı Göz Çevresi Problemleri için 9 Etkili Öneri

  1. Güneş ışığına gereğinden fazla ve korunmasız maruz kalmayın. Güneş ışınları göz çevresinin erken yaşlanmasına sebep olabilir. Gün içerisinde sürekli güneş ışığına maruz kaldığınız bir ortamda bulunuyorsanız, güneş gözlüğü ve şapka kullanabilirsiniz. Ve böyle zamanlarda mutlaka zehirsiz, doğal güneş kremi kullanın. Badecanlar “Çok Faktör!” 50+Spf Güneş Kremi, hassas göz çevresine yüksek faktörlü ve şefkatli bir koruma sağlar.
  2. Bilgisayar ve telefon ile gün boyunca haşır neşirseniz, mavi ışık engelleyici gözlük veya mavi ışık azaltıcı uygulamalar kullanın. 

Sabah uyandığınızda doğrudan telefon ekranına bakmak yerine, en az 5 dakika camı açarak gökyüzüne bakmak da iyi bir yöntem. Teknolojik aletlerden yansıyan yapay ve zararlı mavi ışık yerine, mavi ışığı kaynağından yani güneşten almanız biyolojik saatinizi de ayarlamanıza fayda sağlar. Uykusuzluk, uyanamama gibi sorunlarınızı da çözmenize yardımcı olabilir.

  1. Gün içinde ihtiyacınız kadar su tüketmeyi unutmayın. Bilgisayarınızın yanında, yatağınızın başucunda, çantanızda mutlaka bir şişe su bulundurun.
  2. Uyku düzeninize dikkat edin. Akşam saat 10’dan sonra mümkünse karanlıkta, telefon ve internet sinyalleri olmayan bir odada uykuya dalmak uykunuzu düzene sokabilir. Uyumadan en az iki saat önce teknolojik aletlerden yansıyan mavi ışıklara maruz kalmamak beyninizi de uykuya hazırlayacaktır. 
  3. Evlerimizde kullandığımız ışıklar da gözlerimizi ve dolayısıyla göz çevremizde oluşan sorunları etkileyebiliyor. Yatak odanızdaki ışıkları LED ışık olmayan, sarı renkli ampul ile değiştirmeniz basit ve hızlı bir çözümdür. Özellikle akşamları vakit geçirdiğiniz ortamı olabildiğince loş, kırmızıya çalan ışıklarla aydınlatın. Yoğun  LED ışıklarına maruz kalmak, zamanla göz sağlığı sorunları yaşamanıza da yol açabilir.
  4. Bütünsel ve bitkisel beslenin.
  5. Göz çevrenizi sürekli nemli tutun. Göz çevresini kurutmadan arındırmak için “Çivi Çiviyi Cilt Arındırıcısı”nı mutlaka deneyin. Sentetik kimyasal içermeyen,  şefkatli ürünümüz Çivi Çiviyi Cilt  Arındırıcı'yı inceleyebilirsiniz. Nemlendirme ve elastikiyet kaybına karşı geliştirdiğimizSauron’un Göz Çevresi Serumuda göz çevrenizde kullanabilirsiniz. 
  6. Göz çevresi yogası ve masajı yapın. Göz çevresi yogası, göz çevresinde belirginleşmiş damarlardaki kan dolaşımını canlandırarak morluklara iyi gelir, göz altı torbaları için orada biriken sıvıyı harekete geçirir, kasları kuvvetlendirip çalıştırarak bu bölgede yaşlanma nedeniyle sarkan dokunun toparlanmasını sağlar.

Sevgili Zeynep Şensoy’un isteğimiz üzerine hazırladığı göz çevresi yogasını İnstagram'dan buraya tıklayarak izleyebilir, günlük rutininize ekleyerek düzenli bir şekilde uygulayabilirsiniz.

  1. Tahriş edici, toksik girdilerle üretilmiş, sentetik kimyasal içeren kozmetik ve makyaj ürünü kullanmayın. Kullandığınız ürünün içeriğindeki bileşenlere alerjinizin olup olmadığını öğrenmeniz de iyi olacaktır.

 

badecanlar zehirsiz şeyler

Ayrıca kullandığınız kozmetik ürünlerin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak, zararlı olup olmadıklarını öğrenmek çok önemlidir. Bunun için güvendiğimiz bir platform olan https://ecogolik.com/u öneririz.

 

BONUS: Salatalık da, içinde %96 oranında su bulunması sayesinde göz altı derisinin yeterli miktarda nem kazanmasına dolaylı yoldan yardımcı olan bir besindir. 

Eğer salatalıkları yerken kabuklarını soyuyorsanız; bu kabukları göz altlarınıza koyarak, bastırmadan, hafifçe masaj yaparak değerlendirebilirsiniz. Soğuk salatalık dilimlerini göz altında veya gözün üzerinde bekletmek de yıllardan beri göz çevresi enflamasyonunu azaltmak üzere yapılan doğal ve basit bir uygulama!

 

BİR BONUS DAHA: Instagram’da paylaştığımız “Göz Çevresinde Erken Yaşlanmaya Engel Olmak İçin Neler Yapabiliriz?” başlıklı Doğalcı İpuçları gönderimizi inceleyebilirsiniz

1 yorum “Göz Altı Morlukları Gibi İnatçı Göz Çevresi Problemleri İçin 9 Etkili Öneri

t4s-avatar
Anonymous

Güzelbir yazı teşekkürler.

May 10, 2023 at 19:43pm

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.