Sarı Kantaron Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Binlerce yıllık kadim bilgilerimiz arasında bitkilerin şifalı kullanımları önemli bir yer kaplar. Bitkilerin sabit yağlarda demlenmeleri ile ortaya çıkan faydaları, yıllar boyu türlü amaçlara yönelik kullanılmıştır. Sarı kantaron yağı da bu yağlar arasında önemli bir yere sahiptir. Sapsarı rengiyle göz alabildiğine yayılan kantaron bitkisinin çiçek ve yaprakları kullanılarak elde edilen yağa sarı kantaron yağı denir.

Bitkinin taze çiçekleri tercih edilen sabit yağa (zeytinyağı, ayçiçek yağı, kayısı çekirdeği yağı, hindistan cevizi yağı gibi) basılarak ve bir süre sabit düşük ısı altında bekletilerek (güneş ısısı, düşük ısılı fırın, benmari gibi) sarı kantaron yağı elde edilir. Farklı bitkiler ve farklı yağlar kullanılarak yapılan bu yönteme ise maserasyon denir. Sarı kantaron özelinde bu işlemin taze çiçeklerden yapılması gerekir.

Sarı kantaron yağının faydaları nelerdir?

Sarı Kantaron Yağının Faydaları

Sarı kantaron yağı faydaları temelde cilt ve doku onarmak, cilt yumuşatmak, yangı azaltmak (antienflamatuar) olarak sıralanabilir.

Bazı ürüncüklerimizde kullandığımız %100 saf, soğuk sıkım zeytinyağında masere edilmiş Sarı Kantaron Yağı'mız, yoğun onarıcı özelliğiyle bilinen, hemen herkesin iyi bildiği, her eve lazım bir sabit yağdır.

  • Bu yağ, hasarlı cilt dokusunun yeniden sağlıklı görünüme kavuşmasında çok etkilidir. Özellikle yanık veya kesik yaraları bulunan ciltlerde tercih edilir. Yemek yaparken elini yakanlar, sık sık bir yerlerini kesenler için mutlaka evde bulundurulması gereken bir yağdır.
  • Sarı kantaron yağı ciltteki döküntüleri, tahrişi, irritasyonları veya kuruluğu yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte cildin nemini korumasına da yardımcıdır.
  • Güneşe yoğun maruz kalınan günlerin ardından sarı kantaron yağı cildi rahatlatmak ve yatıştırmak için harika bir seçenektir. Hasarlı bölgelerde oluşan cilt lekelerinin daha az kalıcı olmasını ve hızlı onarılmasını sağlar. Ancak yeni lekelere mahal vermemek için sürüldükten sonra güneşe çıkılmamalıdır!
  • Çok bilinmeyen faydalarından biri de ciltte antioksidan etkiler göstererek serbest radikallerle savaşabilmesi ve cildin genç kalmasına yardımcı olabilmesidir. Bu antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize etmeye ve kırışıklar gibi yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Sarı Kantaron Yağının Cilt Bakımında Kullanımı

Cilt bakımında doğal ürünler tercih edenlerin başvurması gereken ilk yer bitkisel yağlardır. Bu yağlar cilt tipine uygun olarak seçilmeli ve kaliteli bitkisel yağlar olduğundan emin olunmalıdır. Sarı kantaron yağı ne işe yarar diye merak edenlerin ilk karşılaştıkları fayda, yanık ve kesikler üzerindeki etkisi olabilir. Ancak sarı kantaron yağı saç bakımından cilt bakımına kadar çok çeşitli amaçlarla kullanılabilmektedir.

Her yaştan bireyin kullanabileceği bu yağ, günlük cilt ve saç bakımında tercih edilebilir. Akneli ve akneye meyilli ciltler kullanırken sarı kantaron çiçeğinin hangi yağda masere edildiğini bilmeleri gerekir. Düşük komedojenik yağlarda (jojoba yağı, kenevir yağı, nar çekirdeği yağı gibi) masere edilen kantaron yağını kullanabilirler.

Saç derisi, yüz bölgesi veya diğer tüm vücut bölgelerinde istenen sıklıkta kullanılabilir. Uygulamayı arzu ettiğiniz bölgeye yetecek bir miktarda Sarı Kantaron Yağı'nı nazik bir masaj yoluyla cildinize uygulayarak tamamen yağı cilde yedirmelisiniz.

Antioksidan özellikleri sayesinde anti-aging bir sabit yağ kullanmak isteyenler güvenle tercih edebilir.

Güneş yanıklarına karşı etkili bir içerik olmasının yanı sıra ürün sürüldükten sonra güneşe maruz kalınmaması gerekir.

Sarı Kantaron Yağının Saç Bakımında Kullanımı

Sarı Kantaron Yağının Saç Bakımında Kullanımı

Sarı kantaron yağı sadece cilt bakımında değil saç bakımında da kullanılır. Saç derisi kuruluğu, pullanma ve kepeğe karşı etkilidir. Sarı kantaron yağı saça faydaları konusunda, özellikle saç derisinde kaşınmaya bağlı yaralar ve döküntüler olan kişilerde, saç derisinin onarım ve bakımında kullanılabilir.

Saç derisinde en az birkaç saat, tercihen geceden sabaha kadar bekletilebilir. Sarı kantaron yağını bu süreden daha uzun bekletmemenizi ve ardından saçlarınızı nazik bir temizleyici ile arındırmanızı öneriyoruz.

Sarı Kantaron Yağı İle Yapılabilecek Evde Bakım Tarifleri

Her eve lazım bir yağ olarak dışarıdan satın almak yerine evde yapmak isteyenler olacaktır. Güvendiğiniz, kaliteli yağlar ve gerçekten doğal bitkiler kullanan bir üreticiye ulaşabiliyorsanız doğrudan yerel üreticilerden temin edebilirsiniz. Ancak kendiniz yapmak isterseniz doğru aşamalarla ve doğru oranlarda tarifleri uygulamanız gerekir.

Sarı kantaron yağı yüze faydaları ve saçta kullanımı ile en bilinen yağlardan biridir. Saf ve soğuk sıkım bir zeytinyağında ya da tercih ettiğiniz başka bir sabit yağda sarı kantaron çiçeğini masere edebilirsiniz.

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

  1. Sarı kantaronları, üzerlerinde ilaç vb kalıntılar olmadığından emin olduğunuz yerlerden toplamalısınız. Topladığınız çiçeklerde böcek, sinek kalıntıları olmamasına dikkat etmelisiniz.
  2. Sarı kantaronun taze yapraklarını ayırarak kavanoza doldurun. Bitkilerin üzerini geçecek kadar saf - soğuk sıkım zeytinyağı ekleyin.
  3. Bir hafta kadar kavanozun ağzını bir bez / tülbent ile kapatarak bekletin. Belli aralıklarla kavanozu dikkatlice sallayarak tüm bitkilerin yağ ile temas etmesini sağlayın.
  4. Bu süreç sonunda kapağını kapatın ve en az 1 ay, en fazla 3 ay olacak şekilde kavanozun etrafını güneş ışını geçirmeyecek bir kumaşla sarıp güneşte bekletin.
  5. Kullanmadan önce çiçekleri süzerek yağı ayrı bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz. İhtiyaç duydukça kullanın.
Sarı Kantaron Yağını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sarı Kantaron Yağını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sarı kantaron yağı cilde faydaları ile en çok kullanılan yağlardan biridir. Ancak kaliteli içeriklerle hazırlanmış olduğundan emin olunmalıdır.
  • Güneş lekelerine ve yanıklara karşı etkilidir. Ters etki yapmaması için sürüldükten sonra güneşe çıkılmamalıdır!
  • Saç derisi ve kepek sorunlarına iyi gelir. Ancak uzun süre saçta bekletilmemelidir.
  • Temiz el ile sürülmelidir. Kavanoz içine parmak batırılmamalıdır.
  • Yağın kapağı açık bırakılmamalıdır. Ekşimiş veya tuhaf bir koku algılanması durumunda kullanılmamalıdır.
  • Hamilelikte ve emzirme döneminde kullanımı için doktorunuza danışınız.
  • Sarı kantaron yağı sivilcelere iyi gelir mi diye merak edenler, akneli ve akneye meyilli ciltler dışında tüm cilt tiplerine uygun olduğunu bilmelidir. Akneli ciltler kullanmak istediğinde düşük komedojenitesi olan yağlarda masere edilmelidir. Kenevir yağı, nar çekirdeği yağı, jojoba gibi yağlar düşük komedojenik yağlardır.

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.